Στον απόηχο του 1ου Φεστιβάλ Ελλάδα Σχήμα και Χρώμα

FOTO-FESTIBAL-WEB-00024Στον απόηχο του 1ου Φεστιβάλ Ελλάδα Σχήμα και Χρώμα

Για πρώτη φορά στο Μαρούσι, πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού «Ελλάδα Σχήμα & Χρώμα», στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη Δήμου Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης».

ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ  |   ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ  | ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ | ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ  | YOUTUBE VIDEO | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ 

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, στις 10 Μαΐου 2016 φιλοξενήσαμε την παρουσίαση του βιβλίου της Ομάδας «Ελλήνιον», «Εκκωφαντικές Σιωπές. Έγκλειστες συναντήσεις ΙΙΙ».

FOTO-FESTIBAL-WEB-000208Ακούσαμε μελοποιημένα ποιήματα των γυναικών στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, από τον μουσικοσυνθέτη, Πάρη Παρασχόπουλο. Μας μίλησαν για τη δράση της ομάδας και για το βιβλίο, η κυρία Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος και Πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας, ο κύριος Ηλίας Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος Εφετών της Διοικητικής Δικαιοσύνης και ο κύριος Δημήτρης Κωστόπουλος, επίτιμος εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης. Απολαύσαμε την προβολή του ομώνυμου ηχοράματος του κυρίου Βασίλη Λάππα, φωτογράφου, σκηνοθέτη, δημοσιογράφου, μέλους της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος και διοργανωτή του Φεστιβάλ. Το συντονισμό έκανε η κυρία Βασιλική Σκορδάκη, δικηγόρος Αθηνών.

FOTO-FESTIBAL-WEB-00060Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Θεόδωρος Κασσίμης,

Η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, κυρία Ευτυχία Φουντουλάκη,

Η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κυρία Παναγιώτα Καστάνη,

Ο Προϊστάμενος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, κύριος Δημήτριος Νικολόπουλος,

Σύμβουλοι του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδροι Εφετών, Διοικητικοί Δικαστές και πλήθος κόσμου.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης εγκαινίασε το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού «Ελλάδα, Σχήμα και Χρώμα», στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, του καλλιτεχνικού χώρου και πλήθους κόσμου, φίλων των γραμμάτων και των τεχνών.

Στην τελετή των εγκαινίων της ενδιαφέρουσας αυτής γιορτής για την εικόνα, το λόγο και τον πολιτισμό, που διοργάνωσαν το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, η Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (Ε.Δ.Σ.Τ.Ε.) και η KL Gallery Vassillis Lappas, παρέστησαν και ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. κ. Δημήτριος Λούκας,  ο κ. Βασίλης Λάππας, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου κ. Νικόλαος Πέππας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γεώργιος Διδασκάλου  

Εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στον ιστορικό χώρο της Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης που  φιλοξενεί το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός και τόνισε ότι: «Είμαστε υπερήφανοι που η πόλη μας διαθέτει την αξιόλογη αυτή κυψέλη πολιτισμού, παρέχοντας τη δυνατότητα σε καταξιωμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες να εκθέτουν τις δημιουργίες που φιλοτεχνούν με έμπνευση και μεράκι. Ο πολιτισμός και η τέχνη αναβαθμίζουν τις κοινωνίες και στο σημαντικό βήμα που θα χρειασθεί να κάνει η Ελλάδα μπροστά, η συνεισφορά του πολιτισμού θα είναι ουσιαστική. Μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία μας θα έλθει η ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ενότητα», ευχόμενος «καλή επιτυχία» στους δημιουργούς και συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.

Ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην τέχνη και στον πολιτισμό, αλλά και του κοινωνικού έργου του, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Σ.Τ.Ε., κ. Δημήτριος Λούκας απένειμε στον κ. Πατούλη τιμητική πλακέτα, ο οποίος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προσέφερε στον κ. Λούκα και τον κ. Λάππα το ιστορικό λεύκωμα της πόλης του Αμαρουσίου και το συλλεκτικό λεύκωμα με τα έργα της Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στην ομιλία του ο κ. Λούκας ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αμαρουσίου για την παραχώρηση του χώρου της Ολυμπιακής Πινακοθήκης, ενώ ο κ. Λάππας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που πραγματοποιήθηκε το όραμα ζωής που είχε για το Φεστιβάλ και κάλεσε όλους να το αγκαλιάσουν και τις επόμενες ημέρες.

Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, ο κ. Πατούλης περιηγήθηκε στα έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας μικτής τεχνικής και γλυπτικής από τις δημιουργούς Γιώτα Βοργία, Ζωή Σαβίνα, Αναστασία Κωνσταντοπούλου, Όλγα Καραγκοζίδη, Τέτη Σώλου, Λίλα Δίδου και Δήμητρα Καραχάλιου, καθώς και στην ομαδική έκθεση επιλεγμένων φωτογραφιών της Ομάδας Ελλάδα, Σχήμα & Χρώμα. Σε όλους τους καλλιτέχνες απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι.

Στο πλαίσιο της εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επίσης η προβολή του Ηχοράματος «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» του εικαστικού φωτογράφου Σαράντου Σακελλάκου, δημιουργία βασισμένη στην ποιητική σύνθεση του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ, η δημοσιογράφος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ  Έλντα Γεωργοπούλου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε η κυρία Μάγδα Μυστικού Καραγιαννιώτου, δημοσιογράφος, εικαστικός συντάκτης.

Το βράδυ της 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα  στον παγκόσμιο διανοητή και μεγάλο συγγραφέα της Ιαπωνίας,  Λευκάδιο Χερν. 

Η κυρία Ντίνα Αναστασιάδου, γλύπτρια και ζωγράφος sumi, μίλησε για τη ζωή και το έργο του Χερν και πρόβαλε σχετικό φωτογραφικό υλικό, η κυρία Τέτη Σώλου, συγγραφέας-εικαστικός, παρουσίασε τις μεταφράσεις της από τα βιβλία του Χερν και η κυρία Ζωή Σαβίνα, λογοτέχνης – ποιήτρια, απήγγειλε χαϊκού, αφιερωμένα στο Λευκάδιο Χερν και στο Σπύρο Λούη, και μας παρουσίασε την εγκατάσταση αφιερωμένη στο Σπύρο Λούη, με banner, κολάζ και χαϊκού, και το «Δέντρο που τρέχει», σελίδες με χαϊκού και πεταλούδες.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΣΤΕ, κύριος Δημήτριος Λούκας βράβευσε τους συμμετέχοντες.

 

Το αφιέρωμα στο Λευκάδιο Χερν τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους της Πρεσβείας της Ιαπωνίας η κ. Γιανακίντα Φουμίκο, Ερευνήτρια της Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Τάκης Ευσταθίου, συλλέκτης έργων τέχνης και ο  κ. Βαγγέλης Μουστάκας – Εικαστικός.

 

Στις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στην Ήπειρο, υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Μίλησαν, για τις ομορφιές της Ηπείρου και τον κοινωνικό χαρακτήρα της Συνομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομο-σπονδίας Ελλάδος, κύριος Δόσης Γεώργιος και ο κύριος Κώστας Στεργίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά.

Οι ομιλητές βραβεύτηκαν για τη προσφορά τους στην Ήπειρο από τον κύριο Βασίλη Λάππα, Πρόεδρο της KL Gallery Vassilis Lappas και διοργανωτή του Φεστιβάλ. Επίσης, βραβεύτηκε και ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, κύριος Δούσκος Φάνης (έχουν τιμηθεί δύο έργα του, τα οποία έχει σκηνοθετήσει μαζί με τον Πάνο Κυπαρίσση, «Τα Γιάννενα του Στοχασμού και των Θρύλων» στο Φεστιβάλ Ιεράπετρας και της Χαλκίδας, και «Ο Βυζαντινός Καβάφης» στο Φεστιβάλ Ιεράπετρας).

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του ηχοράματος «Ωδή στη Φύση», μια ποιητική δημιουργία του Βασίλη Λάππα, όπου το μεγαλείο της ηπειρωτικής υπαίθρου μας αποκαλύπτεται, μέσα από τις εικόνες του και ξετυλίγονται μέσα από μια διαδρομή εικόνας και ήχου.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, ο Ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας και πλήθος κόσμου.

Η αρχική προγραμματισμένη διάρκεια του Φεστιβάλ ήταν μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαΐου, όμως με ιδιαίτερη χαρά για όλους μας, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, η έκθεση παρατάθηκε για δύο επιπλέον μέρες, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου.

Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε το Φεστιβάλ Ελλάδα Σχήμα & Χρώμα, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Πρόεδρος  της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου κ. Νικόλαος Πέππας, σε συνεργασία με τον κ. Βασίλη Λάππα και την KL Gallery Vassilis Lappas καθιέρωσαν την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ αυτού κάθε χρόνο στο Μαρούσι, πάντα με στόχο την προώθηση νέων καλλιτεχνών και ανάπτυξη του πολιτισμού μας.

Το Φεστιβάλ  θα πραγματοποιηθεί και άλλες πόλεις της Ελλάδας.