ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΗΓΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΓΙΤΗ

to_spilaio_aggiti_0017«Σπήλαιο  Πηγών Ποταμού Αγγίτη»

Ένα σπήλαιο σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής…

Κείμενα Φωτογραφία Σοφία Χατζοπούλου

 

Το σπήλαιο των Πηγών  του ποταμού Αγγίτη, βρίσκεται στην Προσοτσάνη και 23χιλιόμετρα Β.Δ. της Δράμας.  Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια σπήλαια στον ελλαδικό χώρο  με μήκος 12χλ. και με τον ποταμό Αγγίτη να το διαπερνά.

to_spilaio_aggiti_007Πηγές αναφέρουν ότι το σπήλαιο ήταν  πέρασμα και καταφύγιο ζώων αλλά και ανθρώπων. Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν  στο φως σημαντικά ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή όπως λίθινα εργαλεία, οστά ζώων και πολλά άλλα τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Μόλις 35 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το  1978  καταδύθηκαν για πρώτη φορά στα νερά του ποταμού  Έλληνες και Γάλλοι σπηλαιολόγοι.  Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 12 χιλιόμετρα και δυστυχώς ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει μόνο τα 500  μέτρα.

to_spilaio_aggiti_003Ο χώρος είναι πραγματικά εντυπωσιακός σταλακτίτες  είναι επιβλητικοί. Τα σχήματα, οι μορφές αλλά και τα χρώματα προκαλούν τον θαυμασμό του κάθε επισκέπτη. Ακόμα και  το καθρέπτισμα τους στα νερά του ποταμού είναι απλά υπέροχο.

Φτάνοντας στην «Αίθουσα του τροχού»   έχουμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε τον σιδερένιο υδραυλικό τροχό με διάμετρο 8 μέτρα, ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής σε ύδρευση και άρδευση από την εποχή της τουρκοκρατίας.

to_spilaio_aggiti_005Στην ¨Αίθουσα του τροχού¨ υπάρχει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, στην οροφή της σπηλιάς και  πιθανότατα να ήταν κάποια μυστική είσοδος προς το σπήλαιο από τους κατοίκους της περιοχής. Το συγκεκριμένο άνοιγμα αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για την ανακάλυψή του  από τους σπηλαιολόγους.

 

to_spilaio_aggiti_0010Η περιήγηση του σπηλαίου εδώ τελειώνει, αν ήσασταν τυχεροί θα ακούσατε και νυχτερίδες στην οροφή της σπηλιάς αλλά μπορεί ακόμα να είδατε και ψάρια στα νερά του ποταμού.  Όμως τώρα ξεκινάει μια άλλη εξερεύνηση. Η δική σας εξερεύνηση δίπλα στις όχθες του ποταμού, στις ξύλινες γέφυρες, στο μικρό ξωκλήσι, αλλά και σε μυστικά μονοπάτια.  Μπορείτε επίσης να κρυφτείτε στην κουφάλα κάποιου δέντρου  αλλά και να χαλαρώσετε παίζοντας με τα παιδιά σας.

to_spilaio_aggiti_009Το υπέροχο τοπίο αλλά και οι ξέγνοιαστες στιγμές θα σας συντροφεύουν στο ταξίδι του γυρισμού……

Κείμενα Φωτογραφία ΣΟΦΙΑ  ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ