ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΑΡΙΦΝΗΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ

BOB DYLAN   Σαν σήμερα  30 Αυγούστου το 1965  Κυκλοφορεί στην Αμερική το έκτο στούντιο άλμπουμ του Bob Dylan, το δεύτερο ηλεκτρικό του, με τίτλο «Highway 61 Revisited».Ο Dylan είναι η νέα φωνή της Αμερικής, είναι η διαμαρτυρία, η άρνηση, η αμφισβήτηση, η επανάσταση. Αυτός όμως αρνείται τον ρόλο της φωνής του κινήματος. Εγκαταλείπει τα τραγούδια διαμαρτυρίας και επηρεασμένος από τους μεγάλους συμβολιστές ποιητές (Μπωντλαίρ, Ρεμπώ και κυρίως τον Τ. Σ. Έλλιοτ) δημιουργεί πολύπλοκα ροκ ποιήματα. Κυκλοφορεί  το θρυλικό Highway 61 Revisited, που καθορίζει την ιστορία της ροκ, με ιστορικά κομμάτια όπως τα Like A Rolling Stone, Ballad For A Thin Man, Desolation Row, τον Bringing it all back home, δίσκος που σηματοδότησε τη στροφή του στο ηλεκτρικό blues,

 

PAUL ANKA   30 Αυγούστου το 1957  Το «Diana» του Paul Anka ανεβαίνει στο Νο1 της Μεγάλης Βρετανίας. Πράγματι μιλάμε για μισό αιώνα πριν, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αγάπησαν το συγκεκριμένο τραγούδι με αποτέλεσμα να το ανεβάσουν στην νουμερο 1 θέση των charts της Μεγάλης Βρετανίας για εννέα εβδομάδες. Το τραγούδι «Diana» γράφτηκε τον Μάιο του 1957 και μέσα σε τρεις μήνες σκαρφάλωσε σε μια τόσο υψηλή θέση. Εκτός αυτού, ανέβηκε στην 2η θέση του Billboard στη στήλη «Top 100». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Paul Anka εμπνεύστηκε από μία κοπέλα με το όνομα Diana, η οποία πήγαινε στην ίδια εκκλησία με αυτόν, αλλά σχεδόν που γνωρίζονταν.

 

CHRISTOPHER CROSS   30 Αυγούστου το 1980 Το “Sailing” του Christopher Cross κατακτάει τη κορυφή των US Charts. Ένα τραγούδι γραμμένο από τον ίδιο. Ήταν το δεύτερο κατά σειρά single, που κυκλοφόρησε από το δίσκο του, που είχε το όνομα του. Το εν λόγω track, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, και δυο μήνες μετά έφτασε στη κορυφή των Αμερικάνικων charts, αλλά και σε εκείνα του Καναδά. Η επιτυχία όμως δεν σταμάτησε εδώ. Το “Sailing” κέρδισε 3 Grammy Awards, στις κατηγορίες Record of the year, Song of the year και Arrangement of the year.Το “Sailing“, έχει διασκευαστεί από διάφορους καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα ο Barry Manilow, οι N’sync κ.α.

 

RADIO KL Gallery Vassilis Lappas