29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΑΡΙΦΝΗΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

fleetwood-mac   29 Οκτωβρίου το 1946 ένας από τους πιο καταξιωμένους κιθαρίστες στο μουσικό χώρο, ο Βρετανός Peter Green, ιδρυτής των Fleetwood Mac, με τους οποίους εισήχθη και στο Rock and Roll Hall of Fame  το 1998, για τη δουλειά του σε αυτούς. Ξεχώριζε πάντα για το συνθετικό του ταλέντο με πολλά γνωστά δικά του κομμάτια να έχουν επανεκτελεστεί από σημαντικά ονόματα, όπως οι Santana, Aerosmith, Midge Ure, Tom Petty και Judas Priest. Η τεράστια ικανότητα του στο παίξιμο της κιθάρας είναι κάτι που επίσης τον έχει χαρακτηρίσει με μουσικούς όπως ο B.B. King, ο Eric Clapton και ο Jimmy Page να έχουν εξάρει το ταλέντο του. Μάλιστα έρχεται 38ος στη λίστα του Rolling Stone με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Από νεαρή ηλικία συμμετείχε σε διάφορες μπάντες και το 1967 ίδρυσε τους Fleetwood Mac. Υπό την καθοδήγηση του, κατάφερε να τους αναδείξει  σε ένα από τα σημαντικά ονόματα της ροκ σκηνής. Τα προβλήματα όμως ξεκίνησαν στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70, όταν ο μουσικός βρισκόμενος συχνά υπό την επήρεια μεγάλων δόσεων LSD, άρχισε να έχει αλλόκοτη συμπεριφορά, αφήνοντας μεγάλη γενειάδα και κυκλοφορώντας με ράσα και σταυρό, ενώ ανέπτυξε εμμονή με τα λεφτά. Με μια διαρκή επιδείνωση της πνευματικής του κατάστασης, αποχώρησε από το συγκρότημα το Μάιο του 1970. Ένα χρόνο μετά ενσωματώθηκε ξανά στη σύνθεση τους και συμμετείχε σε λίγες ηχογραφήσεις του, λίγο αργότερα όμως, στα μέσα του ’70 διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Με τη βοήθεια και του αδερφού του όμως, μπόρεσε να σταθεί και πάλι στα πόδια του, κάνοντας συμβόλαιο σε δισκογραφική και συμμετέχοντας στις ηχογραφήσεις διάφορων μουσικών. Στα τέλη του 1990 σχημάτισε τους Peter Green Splinter Group με τη βοήθεια των Nigel Watson και Cozy Powell. Αν και ποτέ δεν απαλλάχθηκε από τα ψυχολογικά του προβλήματα, συνέχισε να κάνει εμφανίσεις και περιοδείες μέχρι το 2010.

 

denny-laine   29 Οκτωβρίου το   1944 Ο Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και τραγουδιστής Denny Laine (Brian Frederick Arthur Hines) γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο πρώτο άλμπουμ των The Moody Blues, «The Magnificent Moodies» (1965). Αργότερα το 1971 ενσωματώθηκε στους Paul McCartney & The Wings όπου και παρέμεινε μέχρι το 1981.

 

the-allman-brothers-band   29 Οκτωβρίου το 1971 Ο Αμερικανός κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του southern rock συγκροτήματος The Allman Brothers Band, Duane Allman (Howard Duane Allman 1946-1971) απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών σε δυστύχημα με την μηχανή του στο Μαίηκον της Τζόρτζια. Εκτός του συγκροτήματος, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι King Curtis, Aretha Franklin, Wilson Pickett, Herbie Mann και Derek and the Dominos.

 

 

klgallery-radio-logo-002Ακουστε τώρα ζωντανά το ταξίδι μας στην Ιστορία της μουσικης με τη Δάφνη Ζαχαριάδου στο  KL GALLERY WEB RADIO  απολαμβάνοντας πολλή και καλή μουσική όλο το 24ωρο