Cesária Évora η “ξυπόλητη ντίβα”

Cesária Évora η “ξυπόλητη ντίβα”

Η Cesária Évora γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1941! και μας άφησε 17 Δεκεμβρίου του 2011.

Η Ιέρεια της Ethnic είναι διεθνώς γνωστή τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο. Την ονομάζουν “ξυπόλητη ντίβα” εξαιτίας της προτίμησής της στο να τραγουδά χωρίς να φορά τα παπούτσια της. Το είδος της μουσικής που υπηρετεί ονομάζεται μόρνα.

Γεννήθηκε στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο.

Σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή από πατέρα. Μετά το θάνατό του, η μητέρα της αγωνίστηκε να την μεγαλώσει με τα πενιχρά της εισοδήματα που εξασφάλιζε από την εργασία της ως μαγείρισσα. Τελικά, την οδήγησε σε ορφανοτροφείο και στη χορωδία του ιδρύματος εκείνου η μικρή Σεζάρια έμαθε να τραγουδά.

Στα 16 της κι ενώ εργαζόταν ως ράφτρα, συνάντησε ένα ναυτικό, ονόματι Εντουάρντο, ο οποίος τη μύησε στα παραδοσιακά μουσικά στιλ των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου, κολαντέιρα (σατιρικά τραγούδια κοινωνικής κριτικής) και μόρνα (τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας). Στη δεκαετία του ’60 ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία, στα οποία σύχναζαν ναυτικοί, για λίγα εσκούδο (τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου ήταν αποικία της Πορτογαλίας έως το 1975) ή ένα ποτήρι γκρογκ (τοπικό ποτό).

Τη δεκαετία του ’70 η Εβόρα ήταν πλέον αρκετά γνωστή στο νησί της, χωρίς όμως η επιτυχία της αυτή να βελτιώσει τα οικονομικά της. Έτσι, αποφάσισε να σταματήσει το τραγούδι για να μπορέσει να θρέψει τα δύο παιδιά της, που είχε αποκτήσει εκτός γάμου. Επί δέκα χρόνια δεν τραγούδησε και η ίδια τα περιγράφει ως «σκοτεινά χρόνια». Την ίδια περίοδο πάλεψε με τον αλκοολισμό.

Τη διεθνή επιτυχία της οφείλει σε δύο συμπατριώτες της, που ζούσαν στην Ευρώπη. Στον Μπάνα, που την προσκάλεσε να τραγουδήσει στην Πορτογαλία και τον José da Silva. Σ’ένα μικρό μπαρ στο Mindelo, ο παραγωγός José da Silva ακούει μια γυναίκα με βαθιά αισθαντική φωνή να τραγουδάει για μερικά ποτά και φιλοδωρήματα. Η τραγουδίστρια περνώντας γύρω από τα στριμωγμένα τραπέζια κάποια στιγμή φτάνει και στο δικό του. Ο παραγωγός την καλεί να καθίσει μαζί του. Ύστερα από αρκετή ώρα συνομιλίας την πείθει να τον ακολουθήσει στο Παρίσι, όπου φτιάχνουν το 1988 το πρώτο της άλμπουμ. Παρά τα σαράντα επτά της χρόνια, που για τη δισκογραφική εταιρεία μπορούσαν να θεωρηθούν κάλλιστα μειονέκτημα, η Cesáriav Évora κάνει διεθνή καριέρα. Mε τη γλυκιά και μελαγχολική χροιά της, η οποία πήγαζε μέσα από την ένδεια της παιδικής της ηλικίας, κατάφερε να κερδίσει μία περίοπτη θέση στις καρδιές των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Η γνωστότερη εκπρόσωπος της morna, της εθνικής μουσικής του Cape Verde, όταν έφυγε από τη ζωή το 2011 (κάπνιζε και έπινε πολύ) άφησε πίσω της αρκετά ακυκλοφόρητα τραγούδια που γράφτηκαν για κείνη στο διάστημα 1997-2005, γιατί είχε πάντα τη συνήθεια να ηχογραφεί παραπάνω τραγούδια από όσα έμπαιναν σε κάθε δισκογραφική της δουλειά, ώστε να μπορεί να κάνει τη σωστή επιλογή.

Η βασίλισσα της morna μέχρι και το τέλος της ζωής της εξακολουθούσε να μένει στο Mindelo. Η πόρτα του σπιτιού της δεν έκλεισε ποτέ, ούτε τη μέρα προτού κλείσει τα μάτια της ερμητικά. Ήταν πάντα ανοιχτή για όλους, φίλους και θαυμαστές.

Συνδεθείτε τώρα και ακούστε ζωντανά το ταξίδι μας στην Ιστορία της Μουσικής, με τη Βασιλική κάθε μία ώρα. Σας καλούμε συν ταξιδιώτες μας στο  KL GALLERY WEB RADIO  απολαμβάνοντας πολλή και καλή μουσική. Μουσική που Αγαπήσαμε, Ερωτευτήκαμε, Επαναστατήσαμε, Χορέψαμε στα Πάρτυ, όλο το 24ωρο μαζί σας………….