30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΑΡΙΦΝΗΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ

   Σαν σήμερα 30 Δεκεμβρίου το  1946  γεννιέται η «νονά» της πανκ Pati Smith. Το παρατσούκλι της Σμιθ, που το κέρδισε όχι μόνον για τις μουσικές της επιδόσεις αλλά κυρίως για το ποιητικό της έργο, που έγινε σημείο αναφοράς της πανκ κουλτούρας.  Με επιρροές από την Γαλλική λογοτεχνία του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα του Ρεμπό, επηρέασε άμεσα τους αμερικανούς εφήβους, όπως ακριβώς συνέβη και με την ποίηση του Τζιμ Μόρισον. Οι περισσότεροι βέβαια την έμαθαν για τα καλά από το Because the Night, ένα τραγούδι που διατηρεί μέχρι σήμερα την φρεσκάδα του, όμως η πάντα ανήσυχη Πάττι πριν ανέβει στην σκηνή το 1974 είχε ήδη διανύσει μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πορεία γνωρίζοντας σημαντικούς, όσο και «αιρετικούς» ανθρώπους της τέχνης όπως τον φωτογράφο gay Robert Mapplethorpe, που την επηρέασε βαθύτατα και τον μέντορα και σύντροφο του Sam Wagstaff, έναν συλλέκτη έργων τέχνης, Η Σμιθ είχε ένα φλογερό ειδύλλιο με τον Robert,  «παλεύοντας» μάταια με την σεξουαλικότητα του.

 

   30 Δεκεμβρίου το 1961  Μία ομάδα 83 νέων, φίλοι της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, αποστέλλουν στον Τύπο επιστολή διαμαρτυρίας «διά την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των Ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, διά του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των». Το όνομα Μάνος Λοΐζος είναι το δεύτερο στη σειρά.

 

   30 Δεκεμβρίου το 1969 γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής Jay Kay, Είναι ο πιο γνωστός ως ο τραγουδιστής της  βρετανικής funk μπάντα Jamiroquai .

 

 

   30 Δεκεμβρίου το 1974 οι Beatles διαλύονται και τυπικά, με δικαστική απόφαση.

 

 

 

   30 Δεκεμβρίου το 1985 σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο μουσικός της ροκ, Ricky Nelson. Το αεροπλάνο ύστερα από μηχανική βλάβη χτύπησε στα δένδρα. Επτά από τους εννέα επιβαίνοντες σκοτώθηκαν: ο Nelson και η σύντροφός του, Helen Blair, ο μπασίστας Patrick Woodward, ο ντράμερ Rick Intveld, ο πληκτράς Andy Chapin, ο κιθαρίστας Bobby Neal, και ο  ηχολήπτης  Donald Clark Russell. Οι Πιλότοι Ken Ferguson  και ο Brad Rank διέφυγαν μέσω παραθύρων του θαλάμου διακυβέρνησης, αν και ο Ferguson έπαθε  σοβαρά εγκαύματα.  

 

   30 Δεκεμβρίου το 2010 πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο τραγουδιστής των Boney M, Bobby Farrell. Στη Γερμανία, εργάστηκε κυρίως ως DJ μέχρι που ο παραγωγός Frank Farian τον εντόπισε για τη νέα ομάδα του Boney M.. Ήταν ο μοναδικός άντρας τραγουδιστής στην ομάδα..

 

 

Συνδεθείτε τώρα και ακούστε ζωντανά το ταξίδι μας στην Ιστορία της Μουσικής, με τη Βασιλική (10:00 – 12:00 – 16:00 – 19:00 – 22:00). Σας καλούμε συνταξιδιώτες μας στο  KL GALLERY WEB RADIO  απολαμβάνοντας πολλή και καλή μουσική. Μουσική που Αγαπήσαμε, Ερωτευτήκαμε, Επαναστατήσαμε, Χορέψαμε στα Πάρτυ, όλο το 24ωρο μαζί σας………….