ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2017 ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ

2o ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Εικόνας, Τέχνης και Πολιτισμού

 

Ολυμπιακή Πινακοθήκη
“Σπύρος Λούης”

Δήμος Αμαρουσίου

18-31 Μαΐου 2017

 

Διοργάνωση KL Gallery Vassilis Lappas

email: basilappas@klgallery.gr   τηλ. 2106813679

Καλλιτεχνική επιμέλεια ΜΑΓΔΑ ΣΚΟΡΔΑΚΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2017
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2017

Καθημερινά θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και αφιερώματα.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ  ΤΙΤΛΟ «ΝΕΡΟ: ΣΥΜΒΟΛΟ ΖΩΗΣ» -ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΓΛΥΠΤΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΟ ΣΠΥΡΟ ΛΟΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΝΕΤΕΙΡΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ-ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ-ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

 

 

Βραδιά αφιέρωμα στην Ήπειρο, υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με ομιλίες και παρουσίαση Ηχοράματος.

Βραδιά αφιέρωμα στην Αρχαία Ελλάδα με απαγγελία ποιημάτων από τη συλλογή του Δημήτρη Λουκά (Προέδρου Ε.Δ.Σ.Τ.Ε), προβολή φωτογραφιών και ομιλία από αρχαιολόγους.

ΑγιογραφίαΓλυπτόΕλληνικό παραδοσιακό ΚόσμημαΈκθεση συλλογών, όπως παλιές φωτογραφικές μηχανές από τη συλλογή της KL Gallery Vassilis Lappas και πολλά ακόμη συλλεκτικά αντικείμενα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΗΧΟΡΑΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Ο Βασίλης Λάππας γεννήθηκε το 1963 και από μικρή ηλικία ασχολείται με τη φωτογραφία και ειδικότερα με τη φωτογράφηση των Ελληνικών τοπίων και τη σκηνοθεσία πολιτισμικών ντοκιμαντέρ.

Το 1990 παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στις σχολές ΑΚΤΟ και διακρίθηκε στον τομέα της Σκηνοθεσίας, τη Δημιουργία Ηχοραμάτων και Οπτικοαουστικών Πολυθεαμάτων. Φωτογραφίες και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, όπως «ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, DRIVE, BOSS, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΜΟΤΟ, ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ», καθώς και στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με την Ethnodata.

Στις 20 Μαΐου 2015, παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ στο Δήμο Αγ. Παρασκευής, το έργο του «ΩΔΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ» και απέσπασε άριστες κριτικές, τόσο από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, όσο και από το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 και μέχρι τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΠΑΡΑΓΩΓΗ» και την Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος (ΕΔΣΤΕ), οργάνωσε μέσα από τις σελίδες του διαδικτυακού του περιοδικού, ένα διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ» με σκοπό τη συμμετοχή των καλύτερων φωτογραφιών στο 1ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» του Δήμου Αμαρουσίου.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, διαθέτει τον δικό του ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό “KL Gallery Web Radio” εκπέμποντας με θέματα τουρισμού, πολιτισμού, τέχνης και ειδικά αφιερώματα.

O Βασίλης Λάππας είναι ο διοργανωτής και του 2ου Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού. Στην εκδήλωση, θα παρουσιάσει ένα ηχόραμα σε μια βραδυά αφιερωμένη στην Ήπειρο με τίτλο «ΩΔΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ». Θα εκθέσει φωτογραφίες του με τίτλο “Νερό Σύμβολο Ζωής”. Με το ίδιο θέμα θα συμμετάσχει στην έκθεση φωτογραφίας και η ομάδα του «Ελλάδα Σχήμα και Χρώμα».

1. ΛΙΛΑ ΔΙΔΟΥ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ & ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

Η Λίλα Δίδου με πολύ προσωπική ένταση στην αφηγηματική της ζωγραφική και μικτής τεχνικής αγιογραφική της τέχνη, δίνει συναίσθημα με το πάθος του πραγματικού καλλιτέχνη.
Η θεώρησή της από την προπορευόμενη χρονικά ζωγραφική εξελίσσεται και παίρνει την θέση της αγιογραφίας. Η αναπαλαίωση του ξύλου και η προσθήκη μεταλλικών στοιχείων με διακοσμητικές χαράξεις δίνουν ένα διαφορετικό πάντρεμα εικόνας.

 

2. ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ

“Ο καθένας μας είναι ένας εν δυνάμει καλλιτέχνης και ανάλογα με το υλικό που επιλέγει, δημιουργεί τους δικούς του κόσμους, αφήνοντας τους άλλους να ταξιδέψουν μέσα σ’ αυτούς. Έτσι και εγώ μέσα από την ζωγραφική μου, την ποίησή μου ή τα παραμύθια μου, μιλάω γι’ αυτούς τους κρυμμένους κόσμους με μόνο προορισμό το Φως”.

 

Η Έλενα Κατσαντώνη υπήρξε πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει και σε αρκετές ομαδικές. Τον Απρίλιο του 2013, παρουσίασε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο «ΚΙ’ ΟΜΩΣ…» στο Δήμο Ελευσίνας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος».

“Η Πολυτέλεια της απλότητας είναι η δύναμη της δημιουργίας”.

 

 

 

 

4. ΠΕΝΥ XΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ
«Η ζωγραφική είναι έρωτας. Απογοητεύεσαι, θλίβεσαι, μαραζώνεις, αλλά με την επόμενη πινελιά παίρνεις δύναμη, γαληνεύεις, απολαμβάνεις και πάλι από την αρχή. Είναι μια σκληρή αναμέτρηση με τον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου για να πετύχω αυτό που στην αρχή μου φαίνεται ακατόρθωτο. Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησα μια εικαστική συνομιλία με την θάλασσα και τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο «Στο δρόμο πλάι στη θάλασσα περπάτησα».
Η Πένυ ασχολείται με τη ζωγραφική τα τελευταία 15 χρόνια, αναζητώντας τα δικά της μονοπάτια έκφρασης μέσα από τη μελέτη των σημαντικότερων ζωγράφων και τη σπουδή πάνω στα έργα τους.  Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε τρεις ομαδικές εκθέσεις δίπλα σε ταλαντούχους ζωγράφους και στη σελίδα της Penny’s Paintings & Gifts.

 

«Πρέπει να ξέρεις ν’ αρπάξεις τη θάλασσα από τη μυρωδιά για να μπορέσει να σου δώσει το καράβι» Oδυσσέας Ελύτης

 

 

 

 

5. ΡΟΥΣΣΕΤΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

O Ρουσσέτος Σιγάλας σπούδασε στη Σχολή Μόδας «Βελουδάκη» σχέδιο μόδας και ενδυματολογία.

Εργάστηκε για χρόνια κοντά σε επώνυμους σχεδιαστές, όπως ο Ασλάνης και ο Ρήγας.

Η ανάγκη του, όμως, για περισσότερη έκφραση τον έκανε να στραφεί στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Οι τελευταίες εκθέσεις του είναι το “Επί των φόβων” στον ΙΑΝΟ τον Ιανουάριο 2017 και η “Αντιγόνη” στο Match Point τον Μάρτιο 2017.

 

 

 

6. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΗΣ

Ο Χρήστος Λάμπρου γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων το 1951. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) στα τμήματα Γλυπτικής και Ζωγραφικής. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ για 4 χρόνια (2004-2008).

Έχει κάνει 18 ατομικές εκθέσεις από το 1978 μέχρι σήμερα και συμμετείχε σε ισάριθμες περίπου ομαδικές εκθέσεις σε οργάνωση του ΕΕΤΕ και άλλων φορέων. Επίσης, συμμετείχε σε 4 Εικαστικά Συνέδρια (1995-1997-1998-2003) και σε 8 Συμπόσια.

Έχει βραβευθεί σε Πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς με ένα Α΄ βραβείο, πέντε Β΄ βραβεία, τέσσερα Γ΄ βραβεία και πέντε επαίνους.  Έργα του βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους, Μουσεία και Πινακοθήκες σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

7. ΥIANNA XANTHOPOULOU, ZΩΓΡΑΦΟΣ

Η Yianna Xanthopoulou γεννήθηκε στη Γερμανία το 1965. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Βελουδάκη (1985-1989), στο εργαστήριο ζωγραφικής, με δάσκαλο το Θόδωρο Πάντο.

Από το 1986 συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ομάδας ΣΥΝ και σε άλλες ομαδικές και θεματικές εκθέσεις. Επίσης, είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. Έχει πραγματοποιήσει εννιά ατομικές εκθέσεις.

 

8. ΕΛΙΝΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 17 ετών σπούδασε ζωγραφική, τεχνικές πάνω σε ύφασμα, και installation στο Kent Institute of Art & Design, στο Canterbury, Ην. Βασίλειο. Αποφοίτησε με άριστα το 2011 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Σπούδασε στο Η’ εργαστήρι ζωγραφικής και παρακολούθησε για δύο έτη το μάθημα της Σκηνογραφίας και κατασκευής μασκών. Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων, όπως στο 1ο Art –Thessaloniki International Art Fair, στο Athens Fringe Festival κ.α
Η εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει τη διδασκαλία Ζωγραφικής, Σκίτσου, Ιστορίας της Τέχνης και Αισθητικών Θεωριών, την εικαστική παρέμβαση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τη διοργάνωση διαγωνισμού ζωγραφικής, και διοργάνωση εκθέσεων και ξεναγήσεις σε Δημοτική Πινακοθήκη.

Ντίνα Καστρινάκη

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε, εργάσθηκε και παντρεύτηκε στην Αθήνα.

Έχει αποκτήσει μια κόρη, την Ελίνα, η οποία είναι ζωγράφος και ο μέντοράς της. Με την προτροπή και τις συμβουλές της άρχισε να ζωγραφίζει. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας στο Δήμο Αμαρουσίου και στον Άγιο Αθανάσιο στο Πολύδροσο. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα Ζωγραφικής και Μπατίκ στην Κηφισιά και στο Μαρούσι. Πειραματίζεται με μεικτές τεχνικές και χρησιμοποιεί και πυρογραφία.

Έχει λάβει μέρος σε ατομικές εκθέσεις στον Κόρφο Σολυγείας, και σε ομαδικές εκθέσεις στο Δημαρχείο Αμαρουσίου και στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Ship Art, όπου και πήρε τιμητικούς επαίνους.

Έργα της βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Ζει και δημιουργεί στο Μαρούσι.