ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΑΡΙΦΝΗΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  21 Απριλίου το  2003 Μία από τις μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες της jazz, blues και soul, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πιανίστας Nina Simone (Eunice Kathleen Waymon 1933-2003) απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών στο Carry-le-Rouet της Γαλλίας από καρκίνο. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε και ως «η Μεγάλη Ιέρεια της Soul». Η ερμηνεία της ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές μιας και προσέγγιζε τα τραγούδια με ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν δηλώσει κατά καιρούς πως επηρεάστηκαν κατά κάποιο τρόπο από το έργο της, όπως οι John Lennon, Cat Stevens, Peter Gabriel, Mary J. Blige, Lauryn Hill, Alicia Keys κ.α. Ηχογράφησε πάνω από σαράντα άλμπουμ και τη θυμόμαστε από τραγούδια όπως τα «My Baby Just Cares for Me», «Feeling Good», «Sinnerman», «I Put a Spell on You», «Don’t Let Me Be Misunderstood» κ.α. Αρκετά από αυτά διασκευάστηκαν ή τραγουδήθηκαν από τους Aretha Franklin, Janis Joplin, Marilyn Manson, David Bowie, The Animals, Muse κ.α.

 

21 Απριλίου το  1947 Ο Αμερικανός punk-rock τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Iggy Pop (James Newell Osterberg Jr) γεννήθηκε στο Muskegon του Μίσιγκαν. Άλλαξε το όνομα του σε Iggy μετά την δημιουργία του πρώτου του γκρουπ που είχε την ονομασία The Iguanas. Από το 1968 έως και το 1975 υπήρξε μέλος του συγκροτήματος The Stooges, οι οποίοι θεωρούνται από τους πρωτοπόρους της punk-rock. Στο διάστημα αυτό, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τρία στούντιο άλμπουμ. Είναι από τους πρώτους τραγουδιστές που επιχείρησαν το stage-dive. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Joy Division, Nine Inch Nails, Nick Cave, Kurt Cobain, Jack White κ.α. Το 2003 ανακοινώθηκε η επανένωση των The Stooges για συναυλίες σε Αμερική και Ευρώπη και το 2007 κυκλοφόρησαν νέο άλμπουμ με τίτλο «The Weirdness». Στις 15 Μαρτίου του 2010 το όνομα του μαζί με των υπόλοιπων μελών του συγκροτήματος The Stooges, γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια του: «Lust for Life», «Candy», «The Passenger» κ.α.

 

 21 Απριλίου το  1959 Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, κιθαρίστας και ιδρυτής του Βρετανικού post-punk/new wave συγκροτήματος The Cure, Robert Smith (Robert James Smith) γεννήθηκε στο Μπλάκπουλ της Αγγλίας. Είναι από τους καλλιτέχνες που βοήθησαν στην γέννηση της gothic rock στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Μαζί με τους Cure εκτιμάται πως έχει πουλήσει περισσότερα από τριάντα πέντε εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Δημοφιλή τραγούδια τους: «Boys Don’t Cry», «The Lovecats», «In Between Days», «Lovesong» ,»Friday I’m in Love» κ.α.

 

21 Απριλίου το  1969 Η Janis Joplin και οι Kozmic Blues Band δίνουν συναυλία για πρώτη φορά στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

 

 

 

21 Απριλίου το  1980 Ο Pete Townshend των The Who κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο άλμπουμ με τίτλο «Empty Glass». Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ τα τραγούδια «Let My Love Open the Door», «Rough Boys» και «A Little Is Enough».